08.03.2018

Міжнародний жіночий день: спостереження за маршами відбулися у Києві, Львові та Харкові

8 березня у трьох містах України відбулися марші, присвячені Міжнародному жіночому дню. Група громадського спостереження “ОЗОН”/ Центр громадянських свобод здійснила моніторинг дотримання свободи мирних зібрань у трьох містах:

Львові – Марш “Сестринство, підтримка, cолідарність”
Києві – Oh My March!; Марш жінок 8 березня. Годі терпіти!
Харкові – Марш Жіночої Солідарності: всі різні. всі рівні.

Публікуємо попередні коментарі та фото зі спостережень.

КИЇВ

Марш “Oh My March!” пройшов від Майдану Незалежності до Золотих Воріт. Частина учасниць маршу долучилися згодом до Маршу Жінок “Годі терпіти!” на Михайлівській площі.

 

14:50. На площі зібралися учасники та учасниці контр-зібрання. Поліція зробила “живу загорожу”.

У переважній більшості присутніми були працівники груп превентивної комунікації. О 13 годині колона Маршу Жінок почала рух за маршрутом: Михайлівська площа – пам’ятник Богдану Хмельницькому – КМДА. За попередніми підрахунками  у зібранні взяли участь більше 600 осіб.  У кінці колони розташувалися учасниці зібрання проти легалізації. Охорону зібрання забезпечували групи тактико-оперативного реагування УПП у м. Києві, ППОП ГУНП у м. Києві, працівники ГУНП у м. Києві, патрульні поліцейські. Тим не менше, не вдалося уникнути нападів на учасників. За коментарем організації “Інсайт”, на Бессарабській площі двох осіб побили та облили зеленкою представники правих угруповань. На Хрещатику представники цих же груп відібрали в однієї учасниці банер. Постраждалі будуть звертатися до поліції.

ЛЬВІВ

13:00-13:30.Присутні екіпажі Патрульної поліції України. Також спостерігачки зафіксували присутність груп тактико-оперативного реагування, працівників ГУНП у Львівській області, Поліції особливого призначення.
На площу також прийшли учасники та учасниці контр-зібрання.

13:57. Перша перепалка між поліцейськими та учасниками контр-зібрання. Поліція затримала одного із учансиків контр-зібрання.
Колона вирушила по вулиці Дорошенка.

14:40. Учасники маршу розходяться. Поліція продовжує перебувати на Площі Ринок. Близько 15:00 поліцейські пішли з площі.

За данними Amnesty International – під час маршу невідомі таки здійснили напад на учасниці, намагаючись облити їх фарбою. Декілька осіб були затримані.

ХАРКІВ

Колона “Марш Жіночої Солідарності: всі різні. всі рівні” почала формуватися  біля пам’ятника Закоханим (м. архітектора Бекетова), та пройшола маршем по вулиці Сумській, біля Історичного Музею. Зібрання завершилося без жодних сутичок. Серед правоохоронців, яких залучили до охорони громадського порядку на зібранні: працівники ГУНП у Харківській області, патрульні УПП у м. Харкові. Також ОЗОНівці зафіксували присутність курсантів ХНУВС.

Висновки спостерігачів за моніторингом будуть опубліковані згодом.

 

Група громадського спостереження ОЗОН є добровільним об’єднанням активних громадян, які здійснюють громадський контроль за правоохоронними органами, судами та органами місцевого самоврядування. Об’єктивний і неупереджений моніторинг судових процесів у різних областях України, фіксація системних порушень національного законодавства та міжнародних стандартів у галузі прав людини, формування і просування рекомендацій з метою усунення виявлених системних проблем,- є пріоритетними завданнями ОЗОНу.

 

 

Назад
Попередня Наступна
buttons