03.12.2013

МІЖНАРОДНІ ПРАВОЗАХИСНИКИ ПОПРОСИЛИ ПОСЛІВ КРАЇН ОБСЄ ДОКЛАСТИ ДИПЛОМАТИЧНИХ ЗУСИЛЬ, ЩОБ ЗУПИНИТИ НАСИЛЬСТВО В УКРАЇНІ

Тимчасова Міжнародна група щодо ситуації в Україні, що була сформована правозахисниками в рамках Паралельної конференції громадянського суспільства ОБСЄ, звернулася до послів країн ОБСЄ в Україні.

“В очікуванні майбутньої Міністерської Конференції в Києві та враховуючи, що 2013 рік є роком головування України в ОБСЄ, ми вважаємо вкрай важливим звернути увагу на кризову ситуацію, в якій опинилася країна-головуюча” – ідеться в листі.

Правозахисники звертаються до дипломатичних представників із 5 пропозиціями. Зокрема, щодо застосування дипломатичних зусиль задля припинення насильства, задля розслідування розгону Євромайдану та видачі Україною постійного запрошення БДІПЛ ОБСЄ, аби забезпечити спостереження за масовими публічними подіями та судовими процесами. Окрім того, правозахисники просять послів сприяти максимальній присутності спостерігачів від посольств та іноземної преси під час масових акцій та судових процесів над їх учасниками, а також підтримати групу міжнародних спостерігачів, котрі готові розгорнути системну довгострокову роботу щодо розслідування дій правоохоронців на Євромайданах.

Із цими пропозиціями правозахисники звернулися до посольств усіх держав-членів ОБСЄ в Україні, з декотрими з них – зустрілися особисто.

“Головне питання на сьогоднішній день полягає в тому як зупинити насильство,” – зауважив член ради Міжнародної громадянської ініціативи для ОБСЄ Андрій Юров та звернувся з проханням дати чіткий меседж українським партнерам іноземних амбасад щодо необхідності зберігати в країні мир.

Цього ж дня Міжнародна група щодо ситуації в Україні Паралельної конференції провела прес-брифінг, під час якої дала свою оцінку діям правоохоронців на Майдані та озвучила пропозиції щодо врегулювання ситуації, що склалася сьогодні в Україні.

 

Назад
Попередня Наступна
buttons