05.10.2014

МІФИ ТА РЕАЛІЇ ДИСКРИМІНАЦІЇ В УКРАЇНІ ОБГОВОРЮВАЛИ В РАМКАХ НАРАДИ ОБСЄ З ПРАВ ЛЮДИНИ

Протягом десяти днів Варшава стала епіцентром обговорення ситуації з правами людини на просторах Організації з безпеки та співробітництва в Європі. В ці дні  (22 вересня – 3 жовтня) Бюро з демократичних інститутів і прав людини організовує щорічні зустрічі у Варшаві з розгляду здійснення широкого спектру діяльності ОБСЄ в галузі людського виміру. Для правозахисних організацій це можливість представити своє бачення проблем у сфері прав людини та демократії.

 Коаліція з протидії дискримінації в Україні (КПД) організувала в рамках Наради з людського виміру ОБСЄ спеціальний side-event «Хто дискримінується в Україні? Міфи, реалії, проблеми та рішення». Модераторкою заходу була Тетяна Печончик, керівниця Центру інформації про права людини.

«В час, коли питання дискримінації часто використовується з метою політичних спекуляцій, дуже важливо «відокремити зерна від полови», – заявив співголова Коаліції з протидії дискримінації Назарій Боярський, відкриваючи захід.

 За словами співкоординаторки проекту «Без Кордонів» Центру «Соціальна Дія», співголови Коаліції з протидії дискримінації в Україні Ірини Федорович, проблема дискримінації в Україні не нова, новим є визнання цієї проблеми. «Перший закон був ухвалений нашвидкуруч. Він зазнав критики щодо ряду питань: від нечітких визначень до слабкого механізму захисту порушених прав жертв дискримінації. Вже після Євромайдану, в травні 2014 року, закон був вдосконалений. Також, офіс Уповноваженого Верховної Ради з прав людини розробив Стратегію протидії дискримінації, яка має щорічний чіткий план виконання. Проте, ми продовжуємо наголошувати, що сьогодні, маючи доволі непогане законодавство, нам потрібні політики, стратегії та плани по імплементації законодавства, треба вчити людей ним користуватись» – вважає вона.

Звичайно, дискримінація в Україні, як і в будь-якій іншій державі, існує. За інформацією КПД, існують випадки дискримінації за ознаками віку, статі, сексуальної орієнтації тощо. Проте, «новим» після подій Євромайдані стало обговорення питань дискримінації за мовною ознакою. Експерти Коаліції з протидії дискримінації в Україні зійшлися на думці, що здебільшого такі обговорення є підставою для спекуляцій.

 «Міф щодо загрози російськомовних став однією із причин анексії Криму. Але чи мають такі тези про дискримінацію підґрунтя? Соціальне дослідження (проведене у квітні в 9 областях, територію яких в Росії називають «Новоросією») показало, що 71,5% проживаючих відповіли, що не існує утисків прав російськомовних», – зауважила Юлія Тищенко, голова ради Українського незалежного центру політичних досліджень.

Повний запис події можна прослухати тут: https://soundcloud.com/nazarii-boiarskyi/side-event-who-is-discriminated-in-ukraine-myths-real-situation-challenges-and-solutions

Side-event «Хто дискримінується в Україні? Міфи, реалії, проблеми та рішення» був організований Центром Громадянських Свобод в рамках діяльності Коаліції з протидії дискримінації в Україні за фінансової підтримки МФ «Відродження».

Назад
Попередня Наступна
buttons