07.12.2014

КОНФЕРЕНЦІЯ «СПРИЯННЯ МИРУ І ПОСИЛЕНОГО ЗАХИСТУ ПРАВ ЛЮДИНИ В РЕГІОНАХ З ЗАМОРОЖЕНИМИ КОНФЛІКТАМИ»

6-9 листопада 2014 в Бакуріані (Грузія) пройшла конференція «Сприяння миру і посиленого захисту прав людини в регіонах з замороженими конфліктами». Захід було організовано загальногромадянським рухом «Багатонаціональна Грузія» (ЗРБГ) у рамках проекту “Коаліція за фундаментальні права в Євразії”, фінансованого Європейською Комісією.

Метою конференції  – сприяння створенню стійкого і надійного механізму громадської дипломатії для просування миру і спокою в регіонах з замороженими конфліктами, поряд з посиленням механізмів захисту правозахисників. З цією метою подія фокусувалася на посиленні можливостей, а також на використанні унікального потенціалу представників громадянського суспільства, як акторів, які сприяють популяризації та просуванню демократії і миру на місцях.

Тридцять два учасники з Грузії, Вірменії, Азербайджану, України та Російської Федерації, які  представляють організації громадянського суспільства, окремих правозахисників, а також засоби масової інформації, як основних агентів змін, взяли участь у роботі конференції.

Захід було реалізовано таким чином, щоб ідентифікувати, а також обговорити найбільш актуальні проблеми, труднощі і виклики, що стоять перед постраждалими від конфліктів товариствами, в тому числі представниками громадського сектору та правозахисниками в їх спробах вирішити конфлікт і захистити права людини. Крім того, конференція надала учасникам простір для обговорення можливих шляхів та механізмів, здатних полегшити процес зміцнення довіри, викорінення потенційних загроз, які можуть призвести до спалаху нових напруженостей, а також пошуку ефективних інструментів для посилення захисту прав людини.

Перша частина конференції була повністю присвячена відображенню потенційних сфер взаємодії між розділеними конфліктом товариствами. Учасники конференції висловили свої погляди, а також думки щодо виявлення можливих областей комунікації: а) спілкування та / або створення простору для формування контактів і дружби між молоддю різних національностей; б) стимулювання мережевої співпраці та партнерства в різних сферах, включаючи можливість спільних бізнес-ініціатив; в) зміцнення професійних зв’язків між фахівцями, зокрема правозахисниками з розрізнених конфліктом товариств; г) залучення жінок до процесу прийняття рішень і адвокатування за мир і стабільність; д) розвиток контактів між ЗМІ роз’єднаних конфліктом спільнот; е) можливості для розвитку культури «мирної» журналістики; ж) поліпшення рівня життя людей, які проживають у постраждалих від конфлікту громадах; з) розширені можливості для реалізації ініціатив, спрямованих на розвиток громад та захист прав людини. Таким чином, даний компонент програми дозволив ідентифікувати найбільш актуальні питання, що в свою чергу дозволить намітити загальну площадку для співпраці і мирного співіснування.

Друга частина конференції була присвячена обговоренню більш конкретних механізмів та шляхів вирішення порушених питань для того, щоб: а) забезпечити проведення громадянських акцій всередині або між порушеними конфліктом зонами, які ведуть до створення / відновлення зв’язків і здійснення спільної діяльності, а також просуванню посиленого захисту прав людини ; б) реально брати участь у мирному процесі за допомогою ефективного залучення в процеси народної дипломатії; в) сприяти зміцненню взаємної довіри, емпатії і соціальних зв’язків між товариствами по обидві сторони, допомогою заохочення особистих контактів і спільних професійних починань.

Назад
Попередня Наступна
buttons