28.06.2018

Кінопоказ про права людини “Ханна Арендт”

Раз на два тижні Київська школа прав людини та демократії, (освітній проект Center for Civil Liberties) організовує правозахисні кінопокази.

Тут ви можете познайомитися з правозахисниками, послухати виступи експертів відпочити та подивитися фільми, що підіймають гострі суспільні питання.

Фільм, який ми дивилися 27.06.2018 – Ханна Арендт.
—–
Арендт за життя стала відомою політологинею. Вона залишила Німеччину в 1933 році і втекла до США. Її роботи стосуються природи влади та суб’єктів політики, безпосередньої демократії, авторитету та тоталітаризму. Премія Ганни Арендт названа в її честь.

Термін «буденність зла», введений в науковий обіг Ханною на початку 1960-х, з часом сам став буденністю, перетворився на кліше, розтушувати і придбав розхожий сенс, далекий від того абстрактно-філософського змісту, який вона вкладала в нього спочатку, з -за якого перетворилася майже в парію. Маргарете фон Тротта у фільмі «Ханна Арендт» відтворює обставини народження цього терміна і супутніх обставин, повертаючи терміну його істинний сенс.

За жанром «Ханна Арендт», скоріше, ігрова реконструкція, що включає документальний матеріал галасливого процесу нацистського злочинця Адольфа Ейхмана, оберштурмбаннфюрера СС, начальника відділу по «остаточного вирішення» єврейського питання, прозваного «архітектором Голокосту».

У травні 1960 року в ході секретної операції ізраїльської розвідки «Моссад» Ейхман був викрадений в Аргентині, де переховувався після війни під чужим ім’ям. Ця детективна історія описана в безлічі книг, на її основі знято чимало фільмів, і, не зупиняючись на передісторії, режисерка Маргарете фон Тротта показує Ейхмана вже в залі суду в Єрусалимі.

Лекторка – Юристка Center for Civil Liberties Марина Ліліченко.

Назад
Попередня Наступна
buttons