25.08.2018

Громадські спостерігачі “ОЗОН” здійснили моніторинг Прайд-Маршу Одеса Прайд 2018

18 серпня 2018 року в Одесі відбувся моніторинг дотримання стандартів забезпечення свободи мирних зібрань під час проведення Прайд-маршу Одеса Прайд 2018 та акції проти забудови “Забудуй мене повністю!”. У моніторингу взяли участь як вже досвідчені спостерігачі/ки, так і нові волонтери, які пройшли відповідну підготовку. Підсумком спостереження стали короткі звіти та висновки щодо заходів, які відбулися.

Місце проведення зібрання: Приморський бульвар, Одеса. Марш пройшов за маршрутом: Воронцовський провулок – Приморський бульвар – Думська площа. За вказаним маршрутом знаходилися металеві загородження та постійно перебували представники поліції та НГУ, які не давали можливості контрдемонстрантам та третім особам проходити на місце проведення Прайд-маршу. 

Тривалість зібрання: 9:20 – 10:10.

Тривалість спостереження громадськими спостерігачами: 9:00 – 10:30.

Учасниками/цями зібрання стали близько 90 осіб.

Гасла: “Сім’я там де любов”
“Ви – це ми, ми – це ви”
“Наша вимога – рівні права”
“Наша сім’я – наша цінність”
“Є країна що єдина, є закони що для всіх”
“Всі різні, всі рівні”
“Україна – країна вільних”
“Ваши сім’я – ваша цінність”

та інші.

Написи на плакатах: “Жизнь слишком коротка”, “Життя різноманітне, як і ти”, “Права людини = щаслива країна”, “Сім’я там де любов”, “Різні люди рівні права”, тощо.

Забезпечували захід близько 210 правоохоронців (не враховуючи правоохоронців, які знаходилися у групах резерву), серед них представники ГУНП в Одеській області, ГУНП у Закарпатській області, УПП у м.Одеса (серед них ТОР), групи превентивної комунікації та поліція особливого призначення. Крім того, залучено до охорони публічного порядку і військовослужбовців Національної гвардії України.

При виникненні конфлікту представники підрозділу превентивної комунікації спілкувалися з учасниками контрзібрання та намагалися мирно вирішити конфлікти, виступаючи у ролі медіаторів.

Службові авто Національної поліції здійснювали супровід колони – 3 авто попереду колони та 1 автобус позаду.

Через брак належної комунікації між правоохоронцями частину учасників/ць контрзібрання було пропущено на загороджену територію. Близько 10 осіб знаходилися біля пам’ятника Рішельє, демонстрували гасла та виголошували гасла. Написи на плакатах: “Тато, Мама, Діти – України квіти”, “Всі разом – за сім’ю”. Частині контрдемонстрантів було заборонено входити на загороджену територію і вони (у кількості близько 15 осіб) знаходилися за загородженнями.  Гасла: “Україна не Содом”, “Голубятню геть”, тощо. За коментарем групі “ОЗОН” радника голови ГУНП в Одеській області Руслана Форостяка правоохоронцями було затримано 2-х представників контрдемонстрації, які вчиняли, за його словами, хуліганські дії.

9:33 – правоохоронці оточують контрмітингувальника, котрий спробував прорватися до колони.

Спроб нападу на учаників/ць Прайд-маршу спостерігача\ками не було зафіксовано.

ОЗОНівцями/ками не було зафіксовано наявність медичної служби чи представників ДСНС.

Рекомендації

Органам місцевого самоврядування

  • Забезпечити наявність на мирних зібраннях із високим рівнем ризику нападів представників Швидкої допомоги та ДСНС.

Національній поліції України

  • Докласти зусиль щодо найшвидшого маркування елементів пасивного захисту поліцейських, яке дозволяло б ідентифікувати кожного конкретного поліцейського під час охорони громадського порядку відповідно до Керівних принципів ОБСЄ щодо свободи мирних зібрань та законодавства України.
  • Забезпечити форменим одягом, взуттям та екіпіруванням працівників поліції, задіяним до охорони громадського порядку, відповідно до покладених на них функцій та можливих ускладнень оперативної ситуації.
  • Поступово зменшувати присутність військових формувань під час охорони громадського порядку на мирних зібраннях.
  • Взяти під належний контроль дотримання співробітниками/цями Національної поліції України, що залучаються до охорони громадського порядку під час мирних зібрань, правил носіння однострою та ЗУ «Про Національну поліцію України» у тих частинах, що стосуються носіння знаків розрізнення та спеціального жетона.
  • З урахуванням запиту учасників/ць мирного зібрання, узгоджувати спільні дії для забезпечення громадської безпеки. Після зібрання проводити спільний аналіз дій правоохоронних органів та учасників/ць зібрання для покращення забезпечення свободи мирних зібрань в Україні.
  • Забезпечити та підтримувати під час зібрання належний рівень комунікації між підрозділами поліції, що залучаються до охорони громадського порядку та організаторами/ками зібрання, задля ефективного реагування.

 

Група громадського спостереження “ОЗОН” –

була створена у січні 2013 року Центром Громадянських Свобод для інституціоналізації системи громадського контролю в країні. Її особливістю є широке залучення на волонтерських засадах звичайних громадян до участі в громадському контролі незалежно від їх спеціалізації та попереднього досвіду.

ОЗОН ставить собі за мету удосконалення роботи органів влади у сфері забезпечення прав та свобод людини через організацію системи контролю за їх діяльністю, а також популяризацію ідей громадського контролю за владою серед українського суспільства. Самою своєю роботою волонтери ОЗОНу змінюють патерналістський підхід у ставленні до влади та привчають як суспільство, так і представників органів влади, до поширеної в демократичних суспільствах концепції “влади як найманого менеджера”, де оцінку ефективності влади дають безпосередньо самі люди.

Назад
Попередня Наступна
buttons