02.04.2018

Доступно про права людини: Правозахисний Вікенд відбувся у Вінниці

30 та 31 березня у Вінниці відбувся Правозахисний Вікенд, організований командою Центру громадянських свобод за підтримки ПРООН в Україні.

День перший

Упродовж 30 березня в рамках Вікенду відбулися чотири закриті заходи, присвячені правам людини. Серед них інтерактивна лекція з елементами “Що? Де? Коли” для студентів вінницьких ВНЗ, яку провели співробітники Центру громадянських свобод: Андрій Кулібаба та Олександра Романцова. 

 

 

Крім того, першого дня Вікенду відбулися також вечірня кава з правозахисниками/цями та лекція щодо міжнародних стандартів захисту свободи мирних зібрань та кращих практик охорони громадського порядку на зібраннях. У тренінгу взяли участь працівники ГУНП у Вінницькій області. Під час тренінгу правоохоронці отримали змогу ознайомитися з міжнародними стандартами у сфері свободи зібрань, зокрема Керівними принципами ОБСЄ зі свободи мирних зібрань. Акцент було зроблено на проблемі позитивного обов’язку держави щодо сприяння проведенню мирних зібрань та охороні мирних зібрань на основі прав людини. Окрему увагу було приділено рекомендаціям громадських спостерігачів “ОЗОН”, що базуються на результатах моніторингів дотримання права на свободу мирних зібрань в Україні і власне кращим практикам охорони громадського порядку, що сьогодні вже застосовуються в Україні. Зокрема окремо було обговорено переваги залучення до роботи переговорників під час забезпечення громадського порядку на мирних зібраннях.

День другий

Усі заходи протягом другого дня відбулися у місцевому Хабі для громадських ініціатив.

Інтерактивний курс про права людини 31 березня провела українська правозахисниця, координаторка проектів у Центрі громадянських свобод Олександра Романцова. Під час тренінгу присутні дізналися більше про те, що таке права люди та міжнародні стандарти у сфері захисту прав людини.

Крім того, співробітницею Центру громадянських свобод Любов’ю Галан було організовано майстер-клас по моніторингу дій поліції на мирних зібраннях  у рамках Вікенду. Учасники/ці заходу дізналися про підрозділи поліції та МВС, що залучаються до охорони громадського порядку на мирних зібраннях а специфіку спостереження за їхніми діями при виконанні службових обов’язків.

Закриття Правозахисного Вікенду у Вінниці відбулося за переглядом та обгвооренням двох короткометражних фільмів, які відображають проблему гендерної нерівності в Україні та становище ромської спільноти у суспільстві.

Центр Громадянських Свобод – правозахисна організація, яка працює для становлення прав людини, демократії та солідарності в Україні та регіоні ОБСЄ задля утвердження людської гідності. Основними завданнями організації є: сприяння реалізації реформ, пов’язаних із забезпеченням прав людини; запровадження громадського контролю за діями правоохоронних органів, суддів, органів місцевого самоврядування, документування випадків політичних переслідувань в Криму та міжнародних злочинів на Донбасі, просвітницька діяльність з метою просування цінностей прав людини, участь у програмах міжнародної солідарності.

Група громадського спостереження “ОЗОН” була створена у січні 2013 року Центром Громадянских Свобод для інституціоналізації системи громадського контролю в країні. Її особливістю є широке залучення на волонтерських засадах звичайних громадян до участі в громадському контролі незалежно від їх спеціалізації та попереднього досвіду. ОЗОН ставить собі за мету удосконалення роботи органів влади у сфері забезпечення прав та свобод людини через організацію системи контролю за їх діяльністю, а також популяризацію ідей громадського контролю за владою серед українського суспільства. Самою своєю роботою волонтери ОЗОНу змінюють патерналістський підхід у ставленні до влади та привчають як суспільство, так і представників органів влади, до поширеної в демократичних суспільствах концепції “влади як найманого менеджера”.

Київська школа прав людини та демократії – багаторівнева освітня програма у сфері прав людини та демократії, що має на меті розповсюдження міжнародних принципів прав людини та освновоположних свобод.

Назад
Попередня Наступна
buttons