14.08.2019

Більше сотні капканів виставили у центрі Одеси – правозахисники провели акцію “В’ЯЗНІ КРЕМЛЯ” на підтримку політв’язнів та військовополонених

оригінальна новина

Сьогодні, 13 серпня, в Одесі відбулась одноденна акція на підтримку українських політичних в’язнів та військовополонених. На Приморському бульварі правозахисні організації встановили 121 капкан – саме така кількість українських громадян незаконно позбавлені волі у в’язницях Росії і окупованого Криму.

Автор світлини: Марія Томак

На початку 2014 року Росія окупувала Крим і розв’язала збройний конфлікт на Донбасі. Разом з цим, окупаційна влада почала політичне переслідування на півострові українців та кримських татар, приписуючи їм сфабриковані кримінальні справи.

«97 політв’язнів і 24 моряки зі статусом військовополонених утримуються у російських тюрмах та в окупованому РФ Криму за сфабрикованими обвинуваченнями. Більшість із них – кримські татари. Людей переслідують за релігійні та політичні погляди, за їх світосприйняття, громадянську позицію і громадську діяльність. Є й такі, кого звинуватили у плануванні «диверсій», «терактів» — щоб створити картинку для російської пропаганди», – розповідає координаторка Медійної ініціативи за права людини Марія Томак.

В Одесі активісти акції «В’язні Кремля» розмістили капкани із закритими щелепами, показуючи, що вони вже схопили свою здобич – українських політичних в’язнів, які незаконно знаходяться в Росії та окупованому нею Криму. У деяких капканах знаходяться речі бранців Кремля –  взуття, одяг. До кожного прикріплено залізний ланцюг, на кінці якого бірка з написом «Сделано в Кремле».

Сьогодні окупація Криму супроводжується системними репресіями і переслідуваннями нелояльних кримчан. За даними українських правозахисних організацій, за час окупації сотні українців і кримських татар побували за ґратами; 12 кримінальних справ і понад 300 адміністративних було порушено за мирні зібрання; більше 30 кримінальних справ стосувалися членства в заборонених у РФ організаціях; ще понад 70 справ було порушено у рамках «антиекстремістського» законодавства РФ.

Акція в Одесі відбулася в рамках регіонального туру містами України на підтримку “в’язнів Кремля”, що  триватиме два місяці – з середини серпня до середини жовтня – далі у Херсоні (15 серпня). Після цього активісти відвідають Харків (3 вересня), Маріуполь (6 вересня), Запоріжжя (10 вересня), Дніпро (12 вересня), Львів (16 вересня), Чернівці (19 вересня), Вінниці (1 жовтня) і Чернігів (10 жовтня).

Організатори і партнери акції: правозахисні організації (Центр прав людини ZMINA, Кримська правозахисна група, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Центр громадянських свобод, Крим-SOS), кампанія #SaveOlegSentsov та Об’єднання родичів політв’язнів Кремля.

Назад
Попередня Наступна
buttons