14.04.2016

АНОНС. Відтермінування ратифікації Римського Статуту: як уникнути?

У п’ятницю, 15 квітня, Євромайдан SOS, Amnesty International в Україні та народні депутати проведуть брифінг щодо неприпустимості відтермінування ратифікації Римського Статуту Міжнародного Кримінального Суду, що закладено в законопроекті «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)» №3524, від 25.11.2015 р.

Час: 15 квітня о 09:35.

Місце: Верховна Рада України (вул. Михайла Грушевського, 5).

Питання до обговорення:
1. Проект Конституції відтерміновує можливість повного визнання юрисдикції Міжнародного Кримінального Суду в Україні ще на 3 роки: чим зумовлена така законодавча зміна?
2. Ратифікація Римського Статуту: одна із основних вимог Угоди про асоціацію із Європейським Союзом.
3. Міжнародний Кримінальний Суд – шанс для України, що злочини на непідконтрольних та окупованих територіях будуть розслідувані.
4. Відмова України від ратифікації Римського статуту: які сигнали ми подаємо світові?
5. Нова законодавча ініціатива депутатів, яка дозволить уникнути відтермінування ратифікації Римського Статуту ще на 3 роки.

Спікери:
Світлана ЗАЛІЩУК – народний депутат,
Олена СОТНИК – народний депутат,
Оксана ПОКАЛЬЧУК – представниця Amnesty International в Україні,
Ірина ДУМИЧ – правозахисниця Євромайдан SOS.

Вхід за картками акредитації.
Із додатковими питаннями, прохання звертатись до Марії Іваник: +38 (050) 705 86 72, e-mail: ccl.org.ua@gmail.com, або до Марії Гур’євої: +38 (067) 328 1038, e-mail: m.guryeva@amnesty.org.ua.

ІНФОРМАЦІЙНА ДОВІДКА.
Римський статут МКС набув чинності 1 липня 2002 року, тим самим ввів у дію юрисдикцію МКС. До злочинів, які розглядає МКС, належать геноцид, злочини проти людяності, військові злочини. Після ратифікації Римського статуту Україною, Міжнародний Кримінальний Суд володітиме юрисдикцією по притягненню до відповідальності осіб, які вчинили найжорстокіші порушення прав людини та міжнародного гуманітарного права на території держави або по відношенню до громадянина цієї держави.
Україна подала дві декларації про визнання юрисдикції Міжнародного кримінального суду, які обмежені в часі, однак досі не ратифікувала Римський статут.
Євромайдан SOS, Amnesty International в Україні та інші правозахисні організації платформи “Правозахисний Порядок Денний” вже кілька років проводять кампанію на підтримку ратифікації Римського статуту Україною.

Назад
Попередня Наступна
buttons