29.06.2014

АНОНС. ЄДИНИЙ ДЕРЖАВНИЙ ДЕМОГРАФІЧНИЙ РЕЄСТР: СТАРІ ЗАСТЕРЕЖЕННЯ ТА НОВІ ЗАГРОЗИ

2 липня, середа, 12.00, Офіс Омбудсмана (вул. Інститутська 21/8)

Закон, що передбачає створення Єдиного державного демографічного реєстру, був ухвалений парламентом у листопаді 2012 року. Окрім іншого, цей документ пов’язав перехід на біометричні паспорти, що є однією з умов візової лібералізації з ЄС, зі створенням ЄДДР – бази даних з концентрацією необмеженої кількості інформації про особу. На створення ЄДДР даних Кабмін минулого року передбачив майже 800 млн. гривень.

Та чи потребують біопаспорти такого потужного та коштовного банку інформації? І чи не створює ЄДДР більше загроз, аніж переваг і зручності?

Етап, на якому перебуває створення Єдиного державного демографічного реєстру, а також виклики, які можуть постати перед Україною у зв’язку з його створенням, обговорюватиметься під час прес-зустрічі в Офіс Омбудсмана.

Учасники:

Олександра МАТВІЙЧУК, голова правління Центру Громадянських Свобод

Віктор ТИМОЩУК, заступник голови правління Центру політико-правових реформ

Маркіян БЕМ, представник Уповноваженого – керівник Департаменту з питань захисту персональних даних

Валерій ПАЦКАН, голова Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, автор законопроекту 4751, що скасовує ЄДДР

Запрошені також представники Державної міграційної служби України.

ДОВІДКА

Правозахисники та експерти дуже критично висловлювалися про ЄДДР від моменту ухвалення закону. Те, що створення демреєстру суперечитиме міжнародним стандартам в останній річній доповіді щодо стану дотримання прав людини в Україні підкреслює також Омбудсман. Законопроект 4751, який спрощує та здешевшує процедуру отримання документів, а заразом і скасовує ЄДДР, увійшов до переліку пріоритетних Реанімаційного пакету реформ. Також ухвалення цього закону є одним із обов’язків, що випливає із членства України в Раді Європи. На жаль, при  нещодавній спробі внести законопроект до сесійно зали парламенту він не отримав достатньої кількості голосів. Утім, у попередній порядок денний на наступний тиждень (останній робочий тиждень парламенту перед канікулами), законопроект наразі внесений. 

Назад
Попередня Наступна
buttons