28.08.2018

Акція “Забудуй мене повністю!” в Одесі: коментарі громадських спостерігачів

18 серпня 2018 року в Одесі відбувся моніторинг дотримання стандартів забезпечення свободи мирних зібрань під час проведення Прайд-маршу Одеса Прайд 2018 та акції проти забудови “Забудуй мене повністю!”. У моніторингу взяли участь як вже досвідчені спостерігачі/ки, так і нові волонтери, які пройшли відповідну підготовку. Підсумком спостереження стали короткі звіти та висновки щодо заходів, які відбулися.

Місце проведення зібрання. Пляж Ланжерон, територія біля дельфінарію “Немо”.

Проведення акції було попередньо анонсоване організаторами у соціальній мережі Фейсбук. Акція розпочалася близько 12:05. Основною метою акції було висловлення невдоволення щодо забудови пляжу Ланжерон. Учасниками/цями зібрання стали близько 65 осіб. До охорони публічного порядку бло залучено близько 16 співробітників груп превентивної комунікації, 5 патрульних. На прилеглій території, поза безпосереднім місцем проведення акції, були  присутні групи резерву з ПОП та головного управління (близько 40 осіб).

Метої акції була спроба активістів пройти на територію забудови та оглянути ситуацію. На шляху до забудови активістів зустріли представники забудовників, після розмов про законність/незаконність була домовленість: на територію будівництва заходять усі представники ЗМІ і представники від активістів. У результати незначного конфлікту та штовханину через вибірковий пропуск на територію – усі учасники пройшли на територію. Впродовж усієї акції відбувався діалог між учасниками акції та забудовниками. Спостерігачами не було зафіксовано жодних насильницьких дій. У комунікацію між сторонами був включений представник ГУНП не зі складу груп діалогу. Тим не менше, викликає подив пасивність присутніх на місці зібрання представників груп превентивної комунікації, спеціалісти якої і мали б проявляти найвищий рівень навичок медіації та переговорів.

Рекомендація Національній поліції України: 

Забезпечити подальшу підготовку працівників поліції для їхньої роботи в антиконфліктних групах, присутність необхідної кількості таких поліцейських під час проведення мирних зібрань та масових заходів, а також здійснювати перевірку належного виконання покладених на них функцій медіаторів та переговорників.

Спостерігачами/ками було зафіксовано наявність одної карети швидкої допомоги біля місця зібрання.

Група громадського спостереження “ОЗОН” –

була створена у січні 2013 року Центром Громадянських Свобод для інституціоналізації системи громадського контролю в країні. Її особливістю є широке залучення на волонтерських засадах звичайних громадян до участі в громадському контролі незалежно від їх спеціалізації та попереднього досвіду.

ОЗОН ставить собі за мету удосконалення роботи органів влади у сфері забезпечення прав та свобод людини через організацію системи контролю за їх діяльністю, а також популяризацію ідей громадського контролю за владою серед українського суспільства. Самою своєю роботою волонтери ОЗОНу змінюють патерналістський підхід у ставленні до влади та привчають як суспільство, так і представників органів влади, до поширеної в демократичних суспільствах концепції “влади як найманого менеджера”, де оцінку ефективності влади дають безпосередньо самі люди.

Назад
Попередня Наступна
buttons