05.02.2018

Акція “Обійдемось без дружинників” відбулася у Києві

Група громадського спостреження “ОЗОН” здійснила моніторин дотримання свободи мирного зібрання під час акції “Обійдемось без дружинників” 4 лютого 2018 року у місті Києві, яка напередодні була анонсована у соціальних мережах.
Організатори зібрання в описі події у оціальній мережі Facebook зазначали наступне:

“Нам не потрібен «їхній Порядок» військової диктатури. Військове мислення, підпорядкування лідерам та ієрархіям важливі на території армії. Але в Києві ми не ходимо строєм. Ми підтримуємо розмаїття поглядів та переконань і вважаємо, що люди самі можуть вирішувати свої проблеми без допомоги агресивних молодиків в масках. Наш порядок – всебічна освіта та багатоманітність.
Закликаємо всіх небайдужих людей створити свої власні гасла та вийти на вулицю для символічної ходи Подолом.”

За підрахунками моніторів – у акції взяли участь близько 70 осіб. 

Гасла:

Бунтуй, кохай, права не віддавай!

Нацдружини – не зачот!

За суспільство без насильства

Як зазначила одна із організаторок зібрання у розмові зі спостерігачами – напередодні вона контактувала з поліцією міста Києва щодо заходів безпеки під час проведення акції. Поліція прибула на місце зібрання у складі 4 працівників ГУНП у м. Києві за 15 хв після початку зібрання. Працівники поліції здійснювали фото та відео зйомку.
Спостерігачі “ОЗОН” зауважили відсутність належної ідентифікації працівників поліції – зокрема, відсутність нагрудного знака. Крім того, лише один із 4-х поліцейських, які здійснювали охорону громадського порядку під час цього зібрання на вимогу спостерігачів пред’явив посвідчення працівника Національної поліції України. Саме цей працівник був єдиним із присутніх поліцейських, який здійснював реальні дії з охорони громадського порядку під час мирного зібрання: для прикладу, самостійно намагався забезпечити учасникам зібрання, якій йшли колоною по вулиці Сагайдачного, безпечне пересування по проїжджій частині.

Працівник поліції намагається самостійно регулювати рух.

На місці проведення акції також перебувало близько 2-3-х осіб, які, очевидно, не підтримували гасел акції. Із запитаннями та зауваженнями вони зверталися також до учасників акції. Закликів до насильства чи погроз моніторами “ОЗОН” зафіксовано не було.

Група громадського спостереження ОЗОН є добровільним об’єднанням активних громадян, які здійснюють громадський контроль за правоохоронними органами, судами та органами місцевого самоврядування. Об’єктивний і неупереджений моніторинг судових процесів у різних областях України, фіксація системних порушень національного законодавства та міжнародних стандартів у галузі прав людини, формування і просування рекомендацій з метою усунення виявлених системних проблем,- є пріоритетними завданнями ОЗОНу.

Назад
Попередня Наступна
buttons