12.03.2018

Центр громадянських свобод у рамках правозахисної платформи “Правозахисний порядок денний” зустрічав своїх міжнародних партнерів.

12 березня 2018 року Центр громадянських свобод у рамках правозахисної платформи “Правозахисний порядок денний” зустрічав своїх міжнародних партнерів.

Разом з Президентом міжнародної організації “Парламентарії за глобальні дії” (PGA) Маргаретою Седерфельт та Генеральним секретарем PGA Девідом Донатом-Каттіном ми провели ряд зустрічей з парламентарями, де  обговорили ситуацію в Україні та питання міжпарламентського співробітництва. Окремо йшлося про захист прав і свобод людини в нашій державі, стан системи правосуддя та перспективи ратифікації Україною Римського статуту, гармонізації вітчизняного кримінального законодавства з нормами міжнародного гуманітарного права .

На зустрічі з головою Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Григорієм Немиреє,  Маргарета Седерфельт заявила: «Для нас дуже важливо бути в Україні у цей час викликів. Ваша країна має бути у центрі міжнародного порядку денного, враховуючи неоголошену війну на Сході України та незаконну анексію Криму Росією»

У свою чергу Григорій Немиря подякував за підтримку та наголосив на необхідності ратифікувати Римський статут та приєднатися до Міжнародного кримінального суду (МКС).

Крім того, сторони обговорили питання, пов‘язані з організацією Щорічного форуму PGA в Україні.

На зустрічі з Головою Верховної ради Андрій Парубій, також  висловив подяку за довіру міжнародних партнерів та співпрацю з Україною. Також Голова українського парламенту підтвердив необхідність проведення Щорічного форуму PGA в Україні.

Парламентарії за глобальні дії (Parliamentarians for Global Action) є найбільшою транснаціональною мережею членів парламентів (1300 членів) з усіх регіонів світу (з понад 142 країн), які опікуються захистом прав людини та людської безпеки, відстоюванням принципу верховенства права, недискримінації та гендерної рівності. Одним з пріоритетів діяльності Парламентаріїв за глобальні дії є підтримка ефективного функціонування Міжнародного кримінального суду (МКС) і подолання безкарності, а також питання ратифікації Римського статуту МКС.

Римський статут МКС набув чинності 1 липня 2002 року, тим самим ввів у дію юрисдикцію МКС. До злочинів, які розглядає МКС, належать геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини та злочини агресії. Після ратифікації Римського статуту Україною, Міжнародний Кримінальний Суд володітиме юрисдикцією з притягнення до відповідальності осіб, які вчинили найжорстокіші порушення прав людини та гуманітарного права на території держави або стосовно громадянина цієї держави.

Джерело.

Назад
Попередня Наступна
buttons